arrabida-setubal
COMPORTA

Wat is er te doen in Setúbal, Portugal?

Als je op vakantie bent in Comporta, Portugal, aarzel dan niet om een dagje naar Setúbal te gaan. Deze stad ligt op 20 minuten varen van het schiereiland Tróia, en je kunt er met je auto aan boord. Het is dus heel goed mogelijk om dit bezoek te plannen wanneer je in een van onze huizen in Comporta verblijft.
De overtocht met de veerboot is een gelegenheid om het natuurreservaat van de monding van de Sado te bewonderen, en als je geluk hebt kun je zelfs dolfijnen zien. Setúbal is de provincie van verschillende steden aan de Portugese kust, waaronder Comporta en Sines.

comporta-sea-activities

Het weer in Setúbal is het hele jaar door mild. Deze havenstad is een bestemming op slechts 45 minuten van Lissabon. Het heeft een charmante oude wijk, een indrukwekkend fort, de prachtige kerk van Jezus (Convento de Jesus), een levendige overdekte markt en de beste visrestaurants van Portugal. Het is ook erg beroemd in Portugal om zijn voetbalclub, de Vitória Setúbal Futebol Clube.

Wat te doen in Setúbal, Portugal

Oude binnenstad van Setúbal

De beste manier om de stad te ontdekken is door door de straten van het prachtige historische centrum te slenteren. Wandel door de straat Álvaro Castelões of langs de belangrijkste Luisa Todi-laan, met traditionele gebouwen en oude herenhuizen of musea, en langs de kades van de vissershaven.

Een levendige markt

Stop ‘s ochtends op de drukste uren bij de prachtige markt “Mercado do Livramento”. Deze markt wordt vaak beschouwd als de beste van Portugal voor vis en verse producten. Je vindt er ook andere dingen, zoals plaatselijk handwerk en prachtige uitstallingen van fruit en groenten. Het gebouw is versierd met azulejos tegels die het verhaal van Setúbal vertellen.

Een kleurrijke vissershaven

De vissershaven van Setúbal ligt vol met kleine kleurrijke houten bootjes. Je kunt ze bewonderen terwijl je langs de kades wandelt. Het is de ideale plek om prachtige foto’s te maken bij zonsondergang. Op de Doca dos Pescadores vind je ook uitstekende visrestaurants, vooral sardines en verse zeevruchten. De gefrituurde inktvis, “choco frito”, is een lokale specialiteit die je niet mag missen.

Het fort van São Filipe

Het “Fortaleza de Sao Filipe” werd gebouwd in de 16e eeuw. Dit kasteel, dat uitkijkt over Setúbal, werd gebruikt om de monding van de Sado te verdedigen tegen aanvallen van piraten en Noord-Afrikaanse plunderaars. Dit belangrijke stervormige gebouw werd gebouwd in opdracht van koning Dom Filipe I.

Vanaf de top van de onneembare vestingmuren heb je een adembenemend uitzicht over de stad en het natuurreservaat van de Sado. Het café op de wallen is waarschijnlijk het best gelegen van heel Setúbal. Het is de ideale plek om te genieten van een glas Setúbal Moscatel terwijl je het schiereiland Tróia bewondert.

Het klooster van Arrábida

Het klooster van Arrábida, gebouwd in de 16e eeuw, ligt verscholen in de met pijnbomen bedekte heuvels van de Serra da Arrábida. Het was oorspronkelijk een Franciscaner klooster. Het strekt zich uit over 25 hectare en omvat verschillende gebouwen, heiligdommen en bossen met uitzicht op het schiereiland Setúbal.

Het klooster werd in 1542 gesticht door een Castiliaanse monnik, broeder Martinho de Santa Maria, en werd gebouwd op land dat toebehoorde aan de hertog van Aveiro – D. João de Lencastre. Deze bijzondere locatie werd gekozen omdat hier het visioen van de Maagd Maria op een muilezel op de heuvel zou hebben plaatsgevonden.

De ruïnes van het oude klooster liggen boven de hoofdgebouwen, op een van de hoogste punten van de Serra da Arrábida. Er zijn ook overblijfselen van verschillende kleine kapellen, heiligdommen en kluizenaarscellen verspreid over de heuvels.

Het Convento da Arrábida hield in de jaren 1830 op een klooster te zijn. Na vele jaren van verwaarlozing werd het in 1860 gekocht door de familie Palmela, maar de restauratie begon pas in de jaren 1940. Veertig jaar later besloot de eigenaar het te verkopen aan de Fundação Oriente. Deze culturele stichting organiseert er nu retraites en seminars. Het monument blijft open voor rondleidingen van woensdag tot zondag.

Waar overnachten in Setúbal, Portugal?

Alma Da Comporta

Op 1 uur van Lissabon biedt Alma da Comporta verhuur van typische hutten en villa’s uit de Comporta. Gelegen tegenover de rijstvelden en dicht bij de stranden is het de ideale plek om vakantie te vieren met familie of vrienden. De architectuur van de huizen volgt de codes van de vissershutten van de regio en de decoratie is eenvoudig en warm. De kamers zijn aangenaam, badend in de zon en open naar de omringende natuur. De zwembaden kijken uit over de wilde weilanden van Comporta. De diensten en attenties van de gastheren zullen uw verblijf onvergetelijk maken. Ontdek hier onze vakantiewoningen in Comporta.

Dit alles op slechts 20 minuten met de veerboot van Setúbal.

De beste restaurants van Setúbal in Portugal

Xtória

De chef van dit restaurant besteedt bijzondere aandacht aan lokale producten en seizoensgebondenheid. “Daarom hebben we een origineel menu samengesteld met traditionele producten, maar dan opnieuw geïnterpreteerd,” legt Rute uit. Het menu verandert elke drie maanden om de seizoensgebondenheid bij te houden. De gerechten zijn vers en voortreffelijk.

Rua Guilherme Gomes Fernandes, 17 – Setúbal

Casa Santiago

Het was dit etablissement dat in 1974 Choco Frito creëerde. Dit gerecht is sindsdien erg beroemd geworden in Portugal. Het wordt hier geserveerd in dunne reepjes gebakken met varkensspek. We raden je aan om ze op brood te eten.

Avenida Luísa Todi 92 – Setúbal

Tasca do Zé Maria

Een restaurant “op z’n sap”, maar de schelpen zijn heerlijk. Het menu staat op een bord aan de muur. Je vindt er meestal mosselen, krab, gebakken of gekookte schelpdieren en hun specialiteit: gebakken inktviseieren.

De stranden van Setúbal in Portugal

In tegenstelling tot de Atlantische kust worden de stranden van Setúbal beschermd tegen stromingen door zandbanken. Dit betekent dat er weinig golven zijn, wat gewaardeerd wordt met jonge kinderen.

De lokale bevolking komt hier in groten getale in het weekend en tijdens de vakanties. Parkeren kan dan ingewikkeld worden. Gebruik liever de shuttles vanuit de stad of de catamaran vanuit Tróia.

setubal-arrabida

Figueirinha strand

Het strand van Figueirinha is het grootste strand van Arrábida. Het fijne zand en de kalme zee zijn ideaal voor gezinnen en om te zwemmen zonder je zorgen te maken over de golven.

Er is een bar, restaurant, toiletten, evenals strandwachten en ligstoelen in de zomer. Het strand is toegankelijk voor mensen met beperkte mobiliteit en op de grote parkeerplaats kun je zonder problemen je auto parkeren.

Portinho da Arrábida strand

Portinho da Arrábida staat bekend als het mooiste strand van het park. Veel mensen komen hier om te snorkelen, vogels te kijken en te duiken rond het kleine eiland Anixa, dat er recht tegenover ligt. Er is ook een bar en een maritiem museum ten zuiden van het strand.

De stranden van Galapos en Galapinhos

De schitterende kreken “Praia dos Galapinhos” en “Praia dos Galapos” verdienen het! De toegang is inderdaad ingewikkelder, want ze liggen onderaan een steile trap die langs de klif loopt. Het voordeel is dat ze veel minder bezocht worden dan de andere stranden van Arrabida.

galapinhos_beach

Groene bossen omringen deze zandstranden die in de kalme en transparante zee storten. Deze plekken zijn perfect voor duikliefhebbers.

Er zijn verschillende activiteiten om het Arrábida Natuurpark te ontdekken: wandelen, varen, peddelen, kajakken of snorkelen langs de kust. Aarzel niet om een excursie te plannen voorafgaand aan je reis, bijvoorbeeld door een van de ervaringen te boeken die worden aangeboden door het Airbnb-platform.

Als je tijd hebt… Een kort bezoek aan Sesimbra

Sesimbra, op 30 minuten van Setúbal, is een aangename toeristenplaats die door de Portugezen wordt aanbeden. Deze stad staat bekend om de schoonheid van de kustlijn, een indrukwekkend fort en de bijzonder goed bewaard gebleven stadsmuren. Het is de ideale plek voor een dagtocht.