COMPORTA

De geheimen van de Melides in Portugal

De groeiende populariteit van Comporta brengt de steden en dorpen rond de Herdade da Comporta in zijn kielzog. Dit is het geval met Melides, een charmante hut iets verder naar het zuiden, op 20 minuten afstand. Hier vindt u een mooi witgekalkte stad, blauwe huizen, een overdekte markt in het centrum en, in het westen, een prachtige lagune en dezelfde lange ongerepte stranden als in Comporta.

comporta-melides

Melides in Portugal, authentiek dorp van de Alentejo

Het dorp Melides behoort tot de gemeente Grândola. Het is gelegen aan de Alentejo kust 130 km ten zuiden van Lissabon. Melides is de laatste jaren steeds populairder geworden dankzij de toeristische ontwikkeling van de regio en de vele voordelen: rust, wilde natuur, charmant dorp, activiteiten en goed weer het hele jaar door. Langs de lagune zijn de afgelopen jaren verschillende villa’s en huizen van architecten gebouwd. Maar ondanks een steeds dynamischer wordende vastgoedmarkt blijft Melides een plaats die vooral door de lokale bevolking wordt bezocht. In 2023 is de nieuwigheid het hotel van Christian Laboutin.

Melides_beach

Het dorp Melides is niet erg groot, maar het is wel bijzonder aantrekkelijk. De sfeer is rustig, vriendelijk en zeer aangenaam. Een traditionele witgekalkte kerk en een overdekte markt animeren het lokale leven. Boeren en vissers verkopen verse vis, groenten en fruit van hun boerderijen. Wandelend door de smalle straatjes van het oude stadscentrum kunt u een bezoek brengen aan 18e en 19e eeuwse panden met oude smeedijzeren werken en balkons. De ruïnes van de oude kerk van Santa Marinha (eind 15e eeuw) zijn ook een bezoek waard. De indrukwekkende zuilen, muren en steunberen zijn nog steeds duidelijk zichtbaar.

melides_lagoon

De Melides Lagune in Portugal

De bijzonderheid van Melides is de grote lagune die het land doorkruist en afdaalt naar het strand. Dit deel van het water doorkruist het dennenbos, de rijstvelden en de weiden van Melides. Het creëert een rijke natuurlijke ruimte voor de fauna en flora die het herbergt. Sinds 2010 is het geklasseerd als een “beschermd gebied van nationaal belang”. In het hart van de lagune is een vogelobservatorium geïnstalleerd. U kunt hier rustig op zoek gaan naar de eenden, roofvogels of steltlopers die zich voeden. Er is ook informatie over de soorten die in de lagune te zien zijn, zoals de zandbak, de pet of de steenhouwer.

Melides_Dunes

De lagune is toegankelijk vanaf beide oevers. De zuidkust wordt bediend door een verharde weg en de noordkust door een onverharde weg.Een andere originele manier om de lagune te ontdekken is de stand-up paddle. Ana en Daniel, van Surf in Comporta, bieden bij zonsondergang onvergetelijke ritten aan in de lagune van Melides. De mogelijkheid om te sporten in een unieke en beschermde omgeving.


De wilde stranden van Melides in Portugal

Melides Strand

Melides Beach is een lange zandinlaat die de zee scheidt van de Melides Lagune. Tussen deze twee stukken water biedt Praia de Melides een prachtige en wilde omgeving waar men nooit moe van wordt. De zonsondergang is prachtig. Een ideaal moment voor fotoliefhebbers wanneer de laatste zonnestralen in de lagune worden gereflecteerd.

melides-restaurantes

Op het strand biedt het restaurant Lagoa o Mar snacks en meer uitgebreide gerechten in een ontspannen sfeer, met uw voeten in het zand. Ideaal voor kinderen! De hele zomer door zijn er ligstoelen en parasols te huur. Tien minuten van het centrum van Melides in zuidelijke richting, de toegang via de weg is gemakkelijk. Dit strand profiteert ook van een grote parkeerplaats.

comporta-melides

Viga Strand

Voor Praia de Melides, aan de andere kant van de lagune, ligt een van de laatste totaal maagdelijke stranden van de Alentejo: Praia da Vigia. Hier vindt u transparant water en fijn wit zand zo ver het oog reikt. Het wordt vooral gewaardeerd door paragliders, die hier een helling van meer dan vijf meter en een sterke wind vinden. Het is een ideale plek om uw vlucht te starten en het buitengewone landschap te bewonderen. Neem op de EN261, richting het zuiden, de weg die de begraafplaats aangeeft en ga door tot het duin voor de begraafplaats verschijnt. Steek het over en geniet van uw ontdekking.

Activiteiten voor alle smaken

Paardrijden

Het hele jaar door biedt “Passeios a Cavalo” in Melides unieke ruitertochten aan die u de wilde landschappen van de Alentejo laten ontdekken. U kunt kiezen voor wandelingen op het strand of in de heuvels van de Serra de Grândola die geschikt zijn voor zowel beginners als ervaren ruiters. Dit is een uitstekende manier om een adembenemend panoramisch uitzicht op het platteland en de kust te ontdekken.

comporta-horseriding

Luís Lamas: +351 917 474 865 / info@passeiosacavalomelides.com

Surfen in Melides, Portugal

Dreamsea Surf Camp ligt in het dennenbos naast het prachtige strand van Galé. Ze bieden surfprogramma’s aan die zijn aangepast aan alle niveaus en fysieke omstandigheden. Het doel is om te leren en uw vaardigheden te verbeteren en, nog belangrijker, om de kennis te verwerven die u nodig heeft om uw training en vooruitgang op eigen kracht voort te zetten. Dreamsea Surf Camp: +34 662580012 / portugal@dreamseasurfcamp.com

Kermis (feira) van Melides

De Melides beurs vindt elk jaar plaats in het derde weekend van november. Bezoekers komen hier in grote aantallen. Er zijn verschillende ambachten uit de Alentejo en de Algarve, zoals rieten manden, houten stoelen en kleisculpturen. U kunt ook lokale specialiteiten proeven zoals gedroogd fruit, Alentejo-brood, “Alcomonias” en “Pinhão Candy”, twee typische taarten en regionale wijn. Shows en folkloristische dansen animeren dit evenement gedurende het hele weekend.

Restaurants & eetbelevenissen

Flor de Sal

Dit etablissement onderscheidt zich van de andere restaurants in de buurt van het strand van Melides. Het is bijzonder aangenaam voor een diner bij zonsondergang. Hier kunt u genieten van de kleine gerechten en tapas van de chef Sandra Rito. De keuken is Portugees en eigentijds, het is het “chique” restaurant van Melides. Er is speciale aandacht besteed aan de wijnkaart. Flor de Sal : +351 960 311 057. Wij raden u aan om een reservering te maken voor uw diner.

Twopack kitchen – Picknick op het platteland

Marta & António nemen u mee op een gastronomische barbecue midden in de natuur. Ze delen hun heerlijke keuken, geïnspireerd door hun reizen over de hele wereld. Een originele ervaring die u niet mag missen! Marta: +351 915 433 788 / twopacktravel@gmail.com

two-pack-melides

Tia Rosa Rotisserie

Tia Rosa is een eend churrasqueira. De sfeer is ontspannen, de keuken is familiair en genereus. We bestellen gegrilde eenden of halve eenden in sinaasappelsaus, vergezeld van bier of wijn. Desserts zijn zelfgemaakt.
Voor wie niet van eend houdt, worden andere gerechten aangeboden zoals: palingstoofpot, Alentejo broodsoep, gebakken vis of geroosterde kabeljauw. Al deze gerechten zijn typisch voor de kust van de Alentejo. Tia Rosa: Fontainhas do Mar Melides – Melides / +351 269 907 144

Tia Jesuína Bakkerij

In Vale Figueira vindt u de Tia Jesuína-bakkerij die authentiek Alentejo-brood aanbiedt. Dit brood wordt steeds moeilijker te vinden in de regio, dus aarzel niet om een kijkje te nemen op dit adres.

Quinta do Lourenço

Het is een altijd drukbezocht restaurant gelegen aan de EN261. Kom proeven van de huisspecialiteit op basis van vlees gemengd met mosselen en garnalen. Miga’s met vlees zijn heerlijk, net als de vis en schaal- en schelpdierkataplanen. In het weekend staan de slakken in de schijnwerpers! Quinta do Lourenço: Estrada National 261 – Melides / +351 269 907 329

Tosca

Een nieuw restaurant in Melides, gelegen aan de EN261 met goddelijke pasta’s en pizza’s. Maar het menu is veelbelovend: alles is divers. Vis, vlees, alles met verse, biologische ingrediënten. Huisdieren zijn welkom en de inrichting is prachtig.

Toeristische informatie

Het VVV-kantoor van Melides in Portugal is gevestigd in de oude molen, in het centrum van het dorp. Het beantwoordt uw verzoeken om informatie over accommodatie, kamers, toerisme, activiteiten, het weerbericht… Het biedt ook tentoonstellingen en verkoop van handwerk aan. Toeristische dienst : largo 25 de Abril – Melides / + 351 269 979 066 / turismo@cm-grandola.pt

WAAR TE VERBLIJVEN

De hele regio heeft een paar accommodaties. Het mooie is dat alles op korte afstand te verkennen is. Vlakbij Melides ligt het beroemde dorp Comporta, dat ook een uitstekende plek is om te overnachten. Bekijk de hotels en particuliere vakantiehuizen van Espirito da Comporta. Goede reis!